Raisa Kettunen: Puputytön juhlakirja – porkkanakeittoa ja -sämpylöitä

 Aloin keväällä miettiä, olenko lähellä jonkinlaista työuupumusta, kun yksi lempiharrastuksistani, ruoanlaitto ja leipominen, ei enää kiinnostanut. Minä, joka en koskaan ollut syönyt einesruokia, aloin ostaa sellaisia evääksi ja kotiin. (Rebl Eats tekee valmismuonien parhaimmistoa!)

Sama homma jatkui syksyllä, joka on ollut harvinaisen kuormittava. Olen syönyt pakastekasvispihvejä, ranskalaisia ja leipää aamiaiseksi, lounaaksi ja päivälliseksi. Ajatuskin kasvisten pilkkomisesta on uuvuttanut.

Nyt työmäärä on onneksi alkanut hieman tasaantua: yksi opetuskurssi vähemmän - johan on enemmän aikaa ja energiaa! 

Haluan taas innostua puuhaamaan keittiössä, ja minulla on siihen suunnitelma. Koska kirjahyllyni on täynnä keittokirjoja, valitsen viikoksi yhden ja etsin siitä mieluista syötävää. Luvassa on toivon mukaan vaihtelua, inspiraatiota ja kotitekoista ruokaa.

Ensimmäiseksi aloin selata Raisa Kettusen Puputytön juhlakirjaa, jossa on vegaanisia reseptejä koko vuoden juhlien tarpeisiin. Minulla ei ollut juhlia tiedossa, mutta teoksessa on ohjeita myös ihan tavalliseen arkeen. Päädyin marraskuun pimeitä iltoja lämmittäviin porkkanakeittoon ja -sämpylöihin.

  

Pehmeät porkkanasämpylät

5 dl kädenlämpöistä vettä

50 g hiivaa

4 dl täysjyväspelttijauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1 rkl siirappia

6 - 7 dl vehnäjauhoja

4 raastettua porkkanaa

0,5 dl rypsiöljyä

1 rkl suolaa

2 tl rakuunaa

1 tl kanelia

Liuota hiiva lämpimään veteen. Lisää spelttijauhot, kaurahiutaleet ja siirappi. Sekoita ja anna levähtää peitettynä lämpimässä puolisen tuntia. Lisää sitten loput ainekset ja vaivaa. Muotoile taikinasta 20 - 25 kpl sämpylöitä ja anna niiden kohota leivinliinan alla 30 minuuttia. Paista sämpylöitä 225 asteessa 12 - 15 minuuttia.

Porkkana-kookos-korianterikeitto

2 sipulia

8 porkkanaa

2 valkosipulinkynttä

1 tl currya

0,5 tl cayennepippuria

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 dl kookosmaitoa

2 tl limetin mehua

1 tl suolaa

rypsi- tai oliiviöljyä

ruukku korianteria 

Kuullota pilkottua sipulia öljyssä kattilassa. Lisää kuutioidut porkkanat, pilkotut valkosipulit sekä mausteet. Sekoita hetki ja kaada mukaan vesi sekä kasvisliemikuutio. Keitä, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta. Lisää kookosmaito, limettimehu ja suola. Kuumenna ja ripottele silputtu korianteri valmiiseen keittoon. Keittoa tulee noin neljä annosta.

Puputytön juhlakirja tarjoaa perusreseptejä ja kattauksen helppoon kasvisruoan laittoon. Teoksessa on lisäksi sympaattisia kuvia Kettusen elämän eläimistä, joiden mukaan jotkin ruokaohjeet on nimetty.

Kommentit

  1. kookos! korianteri! porkkanasämpylät! Matches made in heaven <3 Näitä on pakko testata ensi viikolla, jos vain jossain välissä ehtii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös! Korianteri oikeastaan kruunaa tuon keiton, eli sitä vain runsaasti päälle! Minulla ei ole onneksi sitä korianterinvihaamisgeeniä. Ja sämpylät keiton kanssa = 🎯.

      Poista

Lähetä kommentti